Financiering

Zelfbewust werken aan je financiering

Bevindt jouw organisatie zich in financieel rustig vaarwater of ben je altijd op zoek naar extra inkomsten

Alles kost geld. Jouw organisatie heeft doelstellingen die het wil realiseren. De kans is groot dat dit niet gratis is. Hoe ga je dit betalen? Waar komt het geld vandaan?

 

Het loont vaak de moeite om terug te gaan naar je kernactiviteiten en vast te stellen welke waarde dit vertegenwoordigt en voor wie. Zet dit af tegen de kosten om jouw activiteiten uit te voeren. Kijk ook naar waar het geld naartoe gaat en of je kunt bezuinigen. Misschien kan er wel samengewerkt worden met een organisatie waarmee je de rekening kunt delen.

 

Verenigingen hebben vaak de contributie als basis. Stichtingen draaien meestal op donaties. Maar soms dekt dit gewoon de kosten niet ondanks alles wat je probeert. Dan kun je kijken naar aanvullende bronnen van inkomsten. Inkomsten vanuit sponsoring, subsidie, crowdfunding en investeringen zijn mogelijkheden maar vragen vaak wel om een tegenprestatie. Misschien kan jouw organisatie wel een dienst aanbieden waarmee je inkomsten genereert of kun je een product verkopen. Ook verenigingen en stichtingen mogen dit. Zolang de organisatie winst maken niet als centraal uitgangspunt heeft en de winst terugvloeit in de organisatie om de doelstelling te realiseren.

 

Wat het ook wordt, denk eerst goed na en vertrek vanuit een plan. Verkeerde financiële beslissingen kunnen grote gevolgen hebben en mogelijk resulteren in hoofdelijke aansprakelijkheid van bestuursleden. Binnenkort moeten verenigingen hun financiële beleid ook inrichten conform de nieuwe Wet Bestuur en Toezicht Rechtspersonen (WBTR).

 

Van Noortwijck helpt om je financiën goed in te richten.

 

Geïnteresseerd in de mogelijkheden of heb je nog vragen? Neem gerust vrijblijvend contact op